PREHRANA I ZDRAVLJE

Danas ljudi pokušavaju naći idealnu prehranu , koja će ih učiniti zdravijim , ljepšim , mlađim , izdržljivijim …

Na tržišu se nuđaju razne vrste dijeta , “idealnih prehrana” , čarobnih kombinacija koje daju brze i efikasne rezultate. Uz to se preporućaju svakakvi preparati koji bi trebali biti nadomjesci prehrane u slučaju manjka pojedinih hranjivih tvari ( vitamina , minerala , aminokiselina , koenzima… i sl. )

Imamo redukcijskih dijeta , keto-dijeta , mesna dijeta , prehrane po krvnim grupama … itd.

No nije to sve tako jednostavno kako nam se prikazuje.

Kao prvo svaki čovjek je individua za sebe i nije u redu da se idealna prehrana svede na bilo koju od klasičnih modela prehrane ili dijeta. Mi nismo grupa , pa se ne možemo niti svrstati u grupne terapije. One mogu naravno imati određene pozitivne utjecaje na naš organizam ali to je sasvim općenito.

Ako želite napraviti nešto za sebe kao individuu , sa svim vašim problemima , zdrastvenim disbalansima ili stvarnim bolestima , trebate se postaviti sasvim drugačije.

Treba točno odrediti koji su vaši problem , što stoji iza tih problema, koja opterećenja se nalaze u vašem organizmu , koje toksične tvari se gomilaju u probavnom sustavu I još mnogo sitnica koje zajedno mogu činiti čovjeku veliki problem.

Svakako treba obratit pozornost kakvo je stanje probavnog sustava. Kakva je uopće sposobnost prerade i apsorpcije hranjivih tvari iz područja crijeva.

Nema nikakvih koristi da se uzimaju bilo kakvi pripravci i potroši masa novaca na kupovinu istih , a vaš probavni sustav ne može apsorbirati tvari koje ste uzeli. Treba prvo posložiti i stabilizirati sluznicu probavnog sustava , pa tek onda krenuti sa specifičnim dodacima prehrani , ukoliko će nakon toga uopće biti potrebni.

Isto tako treba očistiti i pojedine organske sustave kako bi organizam mogao što kvalitetnije izbaciti toksine iz tijela i smanjio opterećenje imunološkog sustava i limfe.

Na taj način dobiva se optimum hranjivih i energetskih sastojaka iz hrane koju konzumiramo.

Uz sve to svaki disbalans ili bolest pojedinog organa ima svojih prehrambenih specifičnosti kojih se u terapiji treba držati.

Bitno je shvatiti , da nešto što je dobro za jednog čovjeka , ne mora biti automatski dobro i za drugog čovjeka , pa makar se radilo o istom problemu ili bolesti .

Svaki čovjek je drugačiji , te se tako treba i pristupiti planiranju idealne prehrane i korekcije frekvencijskih disbalansa.

Razmislite , možda je baš problem prehrane jedan od dijelova slagalice koja uzrokuje vaše probleme .